Sofia24.bg ще ви разкаже за гъбите, които са вкусни, но и

...
Sofia24.bg ще ви разкаже за гъбите, които са вкусни, но и
Коментари Харесай

Те са вкусни и понякога опасни, а някои от тях дори светят в тъмното

Sofia24.bg ще ви опише за гъбите, които са вкусни, само че и рискови и от време на време.

Те имат доста лечебни и хранителни изгоди за човешкия организъм. Гъбите спадат към лично видово царство, към което принадлежат още дрождите, гъбичките и плесените. Любопитно е, че гъбите са единственият хранителен артикул, който може самичък да създава витамин D. Когато те са изложени на ултравиолетова светлина, идваща от Слънцето или ултравиолетова лампа, съвсем всички годни за консумация гъби създават витамин D. Те съдържат до 92% вода и 1,6 – 3,4% белтъчни субстанции. Количеството на протеини в гъбите конкурира месото, само че се, с цел да има време организмът да ги смели.

Те са богати на витамини от група - B 2, В3 и В5, минерали, протеини, въглехидрати, здравословни мазнини и други значими хранителни субстанции. Сред микроелементите, съдържащи се в гъбите, преобладават калий, фосфор, мед, селен, желязо, цинкът и фибри. Гъбите съдържат и съвсем всички усвояеми от организма потребни аминокиселини, мастни киселини, минерални соли и ензими.

Може би не знаете само че някои гъби могат да светят в тъмното. Учените знаят за към осемдесет разнообразни типа гъби, които светят в тъмното и непрестанно откриват и други типове. Някои гъби светят толкоз блестящо, че ги назовават " електрически гъби “ и ги употребяват като естествени факли. Светещите гъби употребяват светлинни съединения, наречени луциферини, с цел да светят и по този начин притеглят инсекти. Те употребяват тези инсекти, с цел да популяризират спорите си на нови места, помагайки на типа си да оцелее. 

Изследователи са открили, че гъбите имат огромни количества от веществата ерготионеин и глутатион, които са два значими за индивида антиоксиданти, които оказват помощ в битката с някои заболявания, като Паркинсон и деменция. В суха форма те са потребни при болести на стомаха - язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при гастрит.

Гъбите би трябвало да бъдат приготвени допустимо най-скоро, откакто бъдат нарязани. Ако стоят на стайна температура те ще стартират да всмукват нездравословни субстанции. Гъбите се съхраняват в съдове с твърди стени, и то в ледник, само че не повече от няколко дни, откакто са били набрани.

В света са познати над 2189 гъби, които са годни за консумация. Понятието ядлива гъба значи, която е безвредна и подобаваща за ястие. Приблизително 50 % от всички известни гъби са неядливи. Само 20 % от всички известни гъби могат да ви доведат до съществени проблеми, а едвам един % може да ви убие.  

Гъбите се употребяват и за медицински цели в по този начин наречената фунготерапия. Медицината е наясно с значимостта на пеницилина и други антибиотици, които се съдържат в гъбите, въпреки и не тези за ястие. Използват се и дървесни гъби, които имат мощен имуностимулационен резултат, изключително в китайската медицина. 

Медицинските гъби са биологично разнообразни от всички други растителни храни, в това число плодове, зеленчуци и зърнени храни. Съставът им включва друг набор от фитонутриенти, които са неповторими сами по себе си. Именно техните впечатляващи здравословни свойства са повода, заради която медицинските гъби са главен крайъгълен камък на обичайна китайска медицина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР